EV ÖDEVİ KİMİN ÖDEVİ

Canan Akmanoğlu Bayrak
Manibux
Published in
3 min readDec 23, 2016

--

Çocuğu okul çağına gelen ailelerde okulla birlikte ödev sorunu da başlar. Bu yaşa kadar oyunla kendini ifade eden, kendi dünyasını ve kurallarını oluştururken oyunu kullanan çocuklar, okula başlar başlamaz kendilerini daha önce pek de deneyimlemedikleri, yabancı bir ortamda, uymak zorunda oldukları kurallar içinde bulurlar. Doğal olarak da gerilir ve uyum sürecinde bazı problemler yaşarlar. Ailelere düşen görev çocuklarının bu süreçlerinde mümkün olduğunca yanlarında olduklarını ve çocuklarının yaşadıklarını ve hissettikleri duyguları anladıklarını göstermeleridir.

Okul tarafından çocuğun yaşına göre verilen ödevlerin neden verildiğini anne babalar anlayıp, kabul ederse çocukların ödeve yaklaşımları da değişir. Ödevden zevk almaya ve öğrenmeye hevesli hale gelir. Aileler okulla farklı bakış açılarına da sahip olsalar, karşı karşıya değil aynı hedefe doğru yol aldıklarına inanmaları gerekir. Okula güven duymaları ve aynı dili konuşabilmeleri, çocuğun rahatlamasını ve ödevi daha kolay kabul etmesini sağlar.

İlk önce aileler bu ödevlerin çocuğa verildiğini, çocuğun sorumluluğunda olduğunu fark etmelidir. Ödevi üzerine alan ebeveynler zaten günlük hayatın koşturmasında yorgun ve bunalmış eve geldiklerinde bir de ödevle uğraşmak zorunda kalırlarsa, evdeki ilişkilerde gerginlik ve iletişimsizlik kaçınılmaz olur.

Oysa ödevin; çocuğun üzerinde çalışma alışkanlığı kazandırma, okulda alınan bilgiyi pekiştirme, sorumluluk alma ve öğrenmeyi zevkli hale getirerek düşünmeye teşvik etme gibi birçok önemli rolü vardır. Kendi başına ödevini yapan çocuklarda sorumluluk ve bağımsızlık duygularının kuvvetlendiğini ve bunun da okul başarısını olumlu olarak etkilediği gözlenmiştir.

Kendini oyunla ifade eden ve kendi kişiliğini oluşturmaya başlayan çocuk, ödeve yaklaşım ve ödev yapma şekliyle de kendini ifade etmeye çalışır. Ödevin neden verildiğini anlayamama durumunda doğal olarak tepki verir ve ödev yapmak istemez, direnir, ya yapmayı unutur ya da yapsa bile okula getirmeyi unutur. Sürekli şikayet halindedir. Yanında bir büyük olmadan ödev yapmayı reddeder. Bazen anne babasından almak istediği ilgiyi ödev yoluyla alma gibi bir yol da geliştirir. Anne babanın daha önceki tutumlarına bağlı olarak mükemmeliyetçilik gösteren, en ufak zorlukta yeterince iyi olmadığını düşünerek ödev yapmaktan kaçan çocuklar da vardır.

Ödev Sorunuyla Nasıl Başedebiliriz?

Ödevlerle ilgili sorunlar bir gecede çözülemez. Zaman içinde oluşmuşlardır ve yine çözüm için zaman gerekmektedir. Veli, öğrenci ve öğretmenin birlikte disiplinli ve tutarlı hareket etmeleri bu sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olacaktır. Çocukların yüreklendirilmeye ve güler yüze ihtiyacı vardır.

İlköğretim çağındaki çocuğun ödev ve ders çalışma konusunda desteğe ve izlenmeye ihtiyacı olabilir. Çocuğun ödevini onun yerine yapmadan, ona yardımcı olabilmenin bazı yolları vardır. Bu iyi bir şekilde başarıldığında, ev ödevleri, anne baba ve çocuk arasında iyi bir paylaşıma dönüşebilir.. Anne babalara düşen en önemli görev, çocuk için ders çalışmaya uygun bir ortam hazırlamaktır. Anne baba, öğrencinin sorumluluğunu üstlenmemeli ancak ortamı uygun hale getirmelidir. Çocukla birlikte alınacak kararlarla ders çalışılacak ortam ve süre belirlenebilir. Gerektiğinde yardım için size başvuracağı güvenini hissetmeli ancak siz de ona yanıtı söylemek yerine, sorular sorarak, onu kendi yanıtını bulması konusunda destekleyebilirsiniz.

Bu süreçte anne baba olarak sakin ve kontrollü olmanız gerekmektedir. Ödev yapma alışkanlığını kazanmak için çocuğunuzun zamana ihtiyacı olacağını unutmayın.

Ödev yapma sorumluluğunun çocuğa ait olduğunu kesin bir dille anlatmanız gerekmektedir. Aslında okul çağına gelene kadar yaşıyla ilgili hiç sorumluluk verilmemiş çocuklarda birden kendi ödevinin sorumluluğunu almasını beklemek de yanlış olacaktır. Küçük yaşlardan itibaren küçük küçük sorumluluklar alan çocuklar okul ortamına daha kolay uyum sağlamaktadır.

Aile içi iletişimin önemi, çocuğunuzla kurduğunuz bağ ve konuştuğunuz dil ödev probleminin çözümünde ilk sırada yer almaktadır. Bunun için; sohbet ortamları oluşturmak, çocuğa model olmak için evde kitap okumak, birlikte oynanan oyunlar edinmek, eşler arası sert tartışmalardan çocuğu uzak tutmak, çocuğa sorumluluk vermek, aileyi ilgilendiren konularla ilgili bilgi vermek ve çözümü ile ilgili kararları ona da açıklamak gerekir. Değer verildiğini bilen, sorumluluk verilen çocuk, yaşamı sevecek ve karşılaşacağı sorunlarla baş edebilmede daha başarılı olacaktır. Özsaygısı yüksek olacak, karşısına çıkan zorluklarda pes etmeyecek ve kendi çözüm yollarını bulacağına dair özgüvenli olacaktır.

Çocuğunuzun okuluyla sıkı bir iletişim içinde kararlı, sabırlı davranarak ve kendinizin yetişkin onun da çocuk olduğunu aklınızdan çıkarmayarak her türlü ödev sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

--

--